26. 7. 2012

Orechovo-karamelová roláda



zbožňujem karamelové veterníky alebo karamelovú roládu, ale kedže na veterníky si zatiaľ netrúfam, tak k mojím blížiacim sa narodeninám, som upiekla túto roládu ;-)



Cesto:
  • 4 vajcia
  • 4PL hnedý cukor
  • 4PL polohrubá múka
  • 70g mleté lieskovce alebo vlašské orechy
  • 50ml horúcej vody
Plnka:
  • 150g maslo
  •  397g salko- karamel ( jedna plechovica)
Postup:

               Najskôr vyšľaháme sneh.


             Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a pridáme preosiatu múku.


             Vlejeme horúcu vodu a pridáme pomleté lieskovce.


                  Opatrne vmiešame tuhý sneh.


Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-12 minút na 180 °C.


Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády a po vychladnutí opatrne stiahneme papier 


Do hotového karamelu vmiešame maslo.


A vyšľaháme. Dostať už hotový karamel, alebo sa dá uvariť a to tak, že konzervu kondezovaného sladeného mlieka vložíme do hrnca s vodou a 2-2,5 hod. varíme aby skaramelizovala. Potom konzervu necháme vychladnúť a po otvorení dobre vychladnutý karamel vymiešame s maslom.



Roládu rozvinieme a natrieme plnkou (trochu plnky si necháme, na potretie vrchu rolády) 


    A zvinieme. Potrieme vrch zvyšnou plnkou a posypeme mletými orechmi. A dáme stuhnúť do chladničky (ja som nedala, tak sa mi zle krájalo, tak mi treba :-P )


 Prajem dobrú chuť!


A pár fotiek, pre potešenie :-)



Cesto na roládu vyskúšala aj Jarka a vylepšila ju vanielkovým krémom, ďakujem za fotku. Roláda sa vydarila krásne. Jarka mi písala, že ju spravila na želanie svojho manžela a že dala varenú vanilkovú plnku, robenú nad parou a to z toho dôvodu, že na tieto Vianoce majú burizonovo karam. guľky a karamelové košíčky, preto zmenila inú plnku.
Táto kombinácia sa aj mne páči :-)


22. 7. 2012

Jednoduchý bryndzový koláč


Inšpirovala som sa receptom http://dobre-jedlo.blogspot.sk/2011/03/bryndzovy-kolac-s-udenou-slaninkou.html  A týmto ďakujem autorke za recept, koláč je výborný  ;-)




Suroviny:
  • 1vajce
  • 1/2  kypriaceho prášku
  • soľ
  • 180 ml kyslá smotana (alebo biely jogurt)
  • 250g polohrubá múka
Plnka:

  • 250g bryndza
  • údená slanina (oravská,gazdovská)
  • rasca
  • kôpor alebo mladá cibuľka

Postup:

Zo surovín zamiesime vláčne krehké cesto.


Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do formy)


Cestom vyložíme vymastenú a múkou vysypanú formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. Na cesto si rovnomerne rozmrvíme bryndzu.


A dáme pokrájanú slaninu alebo kto nechce slaninu, tak si môže podľa chuti dať mladú cibuľku.


 Dáme upiecť v rozohriatej rúre, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 25 minút)


  Prajem dobrú chuť!


Opakovane som tento koláč spravila, ale bez slaniny a do plnky som dala bryndzu zmiešanú s kyslou smotamou a na vrch koláča som povykrajovala zvyšné cesto ;-)






17. 7. 2012

Babkin jablkový koláč


Rada pečiem jablkové koláče a tento patrí medzi náš najviac obľúbený....názov hovorí za všetko:)








Suroviny:

  • 40 dkg hladkej múky
  •  25 dkg masla
  • 1/2 kypriaci prášok do pečiva
  • 15dkg cukor práškový (ja dávam menej, stačí aj 70g)
  • 2 polievkové lyžice mlieka (niekedy namiesto mlieka dám 2-3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany) vtedy netreba ani vajíčka pridať do cesta
  • 2 vajcia   

Plnka:

  • 1kg jablká
  • 1/2 balíčka- cukor vanilkový
  • podľa chuti cukor kryštál a mletá škorica


Postup:

Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.


Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech ( plech som použila s rozmerom 36x26 cm, ale kľudne môže byť aj menší)


(ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)


Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.


Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.


Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.


Prajem dobrú chuť!



Niekedy z tohto cesta spravím makovo jablkový mrežovník. Na jednu polovicu cesta dám jablkovú plnku a na druhú polovicu makovú (výborný je aj tvarohový)


Maková plnka:
  • 300 g mak mletý
  • 100 g cukor práškový
  • 200 ml mlieko
Mak rozmiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom a dobre premiešame.




Inšpirácia aj na Veľkonočné sviatky.








Vždy ma poteší, keď moje recepty majú úspech aj u druhých a pošlú mi aj fotku ich výtvoru. Takto krásne sa koláč vydaril Ivetke.



Od Janky.



Od Anky.



Od Lucky.



Od Katky.



Od Ivetky.


Od Zolik


Ďakujem dievčatá za krásne fotky :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...