14. 4. 2012

Vianočka

Táto vianočka je naša obľúbená a kedže dcérka mi velmi rada pomáha pri pečení, tak vianočku plietla ona (samozrejme aj za mojej pomoci) a ja som fotila :-)



Ponúkam recept aj na dvojfarebnú vianočku (klikni sem)



Suroviny:

  • 250ml vlažného mlieka
  •  100g cukor kryštálový
  •  125g masla
  •   štipka soli
  •  2 vajcia
  •  250g múka hladká
  •  400g múka polohrubá
  • 1,5 lyžičky droždie sušené , alebo 1/2 čerstvého droždia
  • hrozienka

Postup receptu:


Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..) Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor, múka...


Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.


Po skončení programu, vykysnuté cesto vyberieme a dáme na pomúčenú dosku, vypracujeme a rozdelíme na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 9 prameňov. Najskôr si spravíme 9 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké šulky. Tak pridávam aj foto ako začíname pliesť, najskôr zo 4 a začíname zo stredu tych prameňov (potom otočíme a pletieme z druhej strany) a keď je to upletené potriem vrch bielkom, predtým najskôr bokom dlane do stredu spravíme žliabok, potrieme bielkom.




A položíme na to ďalší prameň, upletený z troch ....niekedy sme si skoro aj prsty dohrčkali ale neskôr nám to už išlo dobre.


Teraz dva pramene.


Prichytíme špajdlami.


A dáme na plech alebo tácku na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť. Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 2 lyžicami mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikrijeme alobalom.


 Upečenú vianočku potrieme cukrovou vodou. Je výborná s domácim džemom a ak by ste chceli recept na marhuľový džem, tak klikni TU  a ponúkam recept aj na ríbezľový Tu a ešte jahodový Tu a čerešňový (recept tu)

                                                      Prajem dobrú chuť!








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...